Gespecialiseerd in Limburgse wijnen
Bestellen kan al vanaf 1 fles wijn!
Bestellingen worden verstuurd binnen 2 werkdagen.
We hebben ook een winkel op de Tongersestraat 11 in Maastricht
  • Nederlands
  • Zo leer je wijn proeven!

    Annaline Doelen - 24 / Jun / 2022

    Zo leer je wijn proeven!

    Meestal als je een glaasje wijn drinkt, vind je hem lekker of minder lekker, maar kun je niet precies beschrijven waarom je hem nu wel of juist niet lekker vindt. Om een wijn goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Vandaar dat ik je meeneem in het proeven van wijn.

    Zo leer je wijn proeven! Met vinoloog Annaline Doelen

    Naam: Annaline Doelen 

    Titel: Ambassadrice van de Limburgse wijn 

    Vinologe sinds:  1985

    Werkzaam als: 

    Vinologe bij Goesting, De Limburgse wijnwinkel 

    Gastvrouw & sommelier bij Wijnrestaurant Mes Amis 

     

    Meestal als je een glaasje wijn drinkt, vind je hem lekker of minder lekker, maar kun je niet precies beschrijven waarom je hem nu wel of juist niet lekker vindt. Om een wijn goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Vandaar dat ik je meenmeem in het proeven van wijn.

     

    Als de wijn is ingeschonken, let je op 4 hoofdzaken – in deze specifieke volgorde! 
    1. De kleur 
    2. De geur 
    3. De smaak  
    4. De afdronk

     

    1. De kleur 

    De kleur van witte wijn moet altijd helder zijn. Geen oranje bruine verkleuring, want dat is meestal een teken van oxidatie. De ‘witte’ kleur kan trouwens behoorlijk verschillen. Van kleurloos (dan is het net water) tot okergeel (intens geel van kleur) en alles wat daar tussen zit, zoals: bleekgeel, groen geel, middel geel, goud geel enz. 

     

    Bij rode wijnen is de kleur vaak een herkenning van ouderdom. Een rode wijn met een paarse kleur is een hele jonge wijn en een bruinrode kleur is een oudere wijn. Maar ook daar heb je verschillende schakeringen in zoals: helder rood, rood, intens rood, donker rood en bruin rood enz. 

     

    2. De geur 

    Als je nu de geur moet gaan bepalen; breng je eerst je neus naar het glas zonder het glas te bewegen. De eerste geuren zijn belangrijk om te bepalen of de wijn een ‘aparte geur’ heeft en of er misschien wel een fout in de wijn zit. Dan weet je dat je de wijn, òf voorzichtig moet proeven, òf helemaal niet hoeft te proeven - omdat de wijn ruikt naar kurk of geraniums.  

    Is dit niet het geval, dan kan je de wijn in het glas laten ‘walsen’. Dit doe je door de wijn rustig heen en weer te draaien. Hierdoor komt er meer zuurstof in de wijn en meer geur vrij! 

    Meestal komen er de volgende geuren vrij; bloemig, grassig, houterig, snoepjes enz.  

    TIP: Praten als een professional? Als je jouw wijnvocabulair echt wilt uitbreiden met herkenbare woorden voor wijnbeschrijvingen, dan kun je een wijnwaaier downloaden.  

    Die vind je hier.

     

    3. De smaak 

    The moment you have all been waiting on: De wijn proeven! 

    Wijn proeven doe je in twee fases. Allereerst neem je een slokje wijn, houd de wijn iets langer in je mond en slikt hem dan pas door. Dit is de eerste indruk of je een wijn zuur, tanninerijk, fruitig enz. vindt.  

    Vervolgens neem je weer een slok, laat de wijn goed over je tong heen rollen, zodat de smaakpupillen van jouw tong hun seintjes aan je hersenen kunnen doorgeven. Wat proef je waar? 

    Laat dan nog iets zuurstof in je mond komen (slurpen); door adem te halen via je mond terwijl de wijn nog in je mond is, weer goed de wijn door je mond laten bewegen en doorslikken òf uitspugen. Je zult merken dat je dan veel meer smaakexplosies in je mond proeft. 

    Om al die smaken te benoemen heb je een speciaal vocabulaire nodig, zo hoor je vaak dat een wijn soepel of makkelijk is. Dit vocabulair ontwikkel je door veel en bewust te proeven. Waardoor je hersenen de gegevens automatisch opslaan, als je dan weer een smaak herkend, komt de herinnering vanzelf naar boven en staat de smaak in je geheugen gegrift. 

     

    4. De afdronk 

    Dan nog de afdronk; de smaak die blijft hangen nadat je een slok hebt genomen. Is het een dunne of krachtige wijn, zoet of zuur, droog of soepel?  

    Zodra je de wijn hebt doorgeslikt, tel je de secondes dat je de wijn nog steeds proeft. Hoe langer dit duurt, des te intenser en krachtiger is deze wijn. Wat vaak aangeeft dat het een goed gemaakte wijn is, die je potentieel ook lang kan bewaren! 

    Wist je dat een korte afdronk meestal zo’n 5 seconden duurt en sommige wijnen wel een afdronk van 15 seconden hebben! 

     

    Volg deze vier stappen en je zal merken dat je meer gaat proeven en beleven. Veel succes met proeven en herkennen van geuren en smaken. 

    p.s. Heb je nog vragen of ben je enthousiast geworden? Neem dan zeker even contact op of klik hier voor onze wijnproeverijen met Limburgse wijnen! 

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Goesting in Limburgse wijn 5 / 5 - 2 Reviews @ Google
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »